Wim van Teeffelen fotografie
Scroll To Top
Marzamemi
Marzamemi, Sicilië​
bg-aperture-achter-de-schermen-01
bg-aperture-achter-de-schermen-02
 

Beeldbewerken

Alternative pictures? Behalve Trump, Poetin en Erdogan als prominente contemporaine beoefenaars vinden we ook terug in de tijd veel voorbeelden van eigen versies van de waarheid. Een schilder, tenzij het een hyperrealist is, doet niet anders. Bij fotografen die een beeld manipuleren, wordt toch wel eens zuinig gekeken. Wat vind jij?

Photoshoppen

Hoe belangrijk is waarheid in beeld en fotografie? Trump moet niet denken dat hij het alternative fact uitgevonden heeft. Integendeel, zovelen zijn hem voorgegaan. Met Poetin en Erdogan als prominente contemporaine beoefenaars vinden we terug in de tijd tal van voorbeelden waarbij de waarheid enigszins, gedeeltelijk of geheel door de boodschapper is 'aangepast'.

bg-aperture-achter-de-schermen-01
bg-aperture-achter-de-schermen-02
 

Intrigerend

Interpretatie en fantasie? Of om de tuin leiden? Is dat het criterium? Bij de foto helemaal bovenaan deze pagina kun je duidelijk zijn dat deze gespiegeld is. Is het geslaagd? Mwah. Dus is dat het criterium? Er zitten meer voorbeelden daarvan in deze site, maar enkele daarvan zijn nauwelijks herkenbaar als manipulatie. Dan is het wél toegestaan?


trafalgar-square-ben-johnson-at-work-02_750
trafalgar-square-ben-johnson-at-work-01_750
 

Looking back from Richmond House (2010)

Ben Johnson schilderde een hyperrealistisch zomers zicht op Trafalgar Square met op de achtergrond de Big Ben die 16.25 uur aanwijst. Geen mens, geen auto en zelfs geen duif te zien.

Onwerkelijk. Verontrustend. En schitterend.

1. Garderobe Museum Thyssen Madrid

Hdr is een veelgebruikte techniek waarmee de lichtste lichten en zwartste zwarten van drie opnames in één beeld vastlegt, waardoor je het volledige palet aan contrast kunt omvatten. Daardoor is de detaillering aangezet, zodat je de structuur in vloer en wanden opeens tevoorschijn ziet komen. Maar ook alle vlekken en beschadigingen. Als je terugschuift naar het origineel is dit toch opeens heel sfeervol en sereen.

Thyssen Madrid
Thyssen Madrid
 

2. Fruitboom in Pollença

Retouche, lijncontrast, verzadiging vergroot, rood opgehaald, droog penseel, laagfilter

IMG_2910_kloon_aqua
IMG_2910_ori
 

3. Schaapskudde in Sicilië

Dit was een split-second shot. De auto uit en één kans. Gelukkig wel scherp maar onderbelicht. Wat heb ik eraan gedaan? Detailweergave en contrast verhoogd, weg en lucht donkerder gemaakt om het accent op de schaapsruggen te leggen. Nu is het beeld in ieder geval wat prettiger om naar te kijken.

IMG_8559_large_zwartwit
IMG_8559_large
 

4. Opstijgend vanaf Trapani

Detailweergave en contrast verhoogd, roodtinten weggehaald.

IMG_7749_hdr
IMG_7749
 

5. Zwart/wit ... of toch kleur

Per kleur is een passende grijswaarde opgezocht en een roodfliter toegepast, een filter dat ik fysiek op mijn lens schroefde in het analoge tijdperk. Ik had een geel, oranje, en rode variant die wolken en het blauw in de lucht, met een toenoemend effect sterker tekende.

IMG_7749_hdr
IMG_7749
 

6. Bewerken met filters

Vooral na de opkomst van Instagram, waarbij je direct na het maken van een foto met je smartphone het plaatje van een filter kunt voorzien, zie je dat dit op sfeerbeelden vaker wordt toegepast. Deze foto staat ook op Instagram. Er is een subtiel aquarelfilter gebruikt. Als je van dit effect houdt kan deze foto, op een meter breed canvas geprint, zeker interessant zijn om aan de muur te hebben.

IMG_7749_hdr
IMG_7749
 

7. Bewerken met filters en zwart/wit

Een stapje verder. De oorspronkelijke foto, in het zuiden van Gran Canaria, was qua compositie bevredigend, maar de plantjes stonden er niet al te florissant bij. Het filter, in feite een samenstelling van de schuifjes voor contrast en randen opzoeken, benadrukt in de kleurversie al meer de vorm dan de bladstructuur. Door het daarna, stap 2, ook nog eens per kanaal naar zwart/wit om te zetten ontstaat een pentekening. Het doet me denken aan oude platen in het Teylers Museum te Leiden.

IMG_7749_hdr
IMG_7749
 

8. De grenzen opzoeken

We zijn in Funchal, de hoofdstad van Madeira. Het is mei en de bomen staan in bloei. Alleen dat lila al is een plaatje waard. De lucht is grauw en de opname is onderbelicht. Weggooien? Door het contrast te verhogen is de lucht wit geworden, de structuur van de bast wordt zichtbaar. Vervolgens zijn de randjes benadrukt.

IMG_7749_hdr
IMG_7749
 

9. Boom met infrarood filter

Een infrarood filter geeft groen als helder wit weer. Het zorgt voor een sprookjesachtige versie. Ten minste, dat vind ik.

Palafrugell
Palafrugell
 

Dit schreven bezoekers

Heb je een vraag, opmerking of reactie? Stuur mij een berichtje. Dat stel ik zeer op prijs. Je kunt er zeker van zijn dat je gegevens niet aan derden worden verstrekt en ook niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

"Wat een prachtig werk/prachtige site. Iets om nog eens uitgebreid op groot scherm te bekijken ...

--- Op 18 april door Jan van Wijngaarden op Facebook ---

"This is the pub of my adolescence ..."

--- Op 6 februari door Gianni op EyeEm ---

Wat een diversiteit! Heb ook je foto's op fincatabayesco.com gezien, prachtig huis is dat ☺.

--- Op 6 maart door M. ---

"Mooie site, Wim!"

--- Op 25 januari door Rosita Havekes ---

"Wat is je site mooi, ik "verdwaal" er regelmatig in, maar wel een super mooi doolhof waar ik graag in vertoef. Prachtige beelden, geweldige teksten, leuk te lezen hoe het begon in de tunnelnis en je eerste Beirette. Leuk ook foto's op de markt en de opdracht van het kinderdagverblijf, hoe je deels van de opbrengst je studie kon betalen. De foto's gemaakt met een smartphone haal ik er nu nog niet uit. Het onderdeel kijken achter de schermen boeide me ook. Kortom ik zie en lees steeds weer nieuwe dingen en geniet ervan"

--- Op 1 juli door Gerda ---

"Wat een mooie en duidelijke website, Wim! De foto's zijn prachtig: sfeervol, sterk, met mooi licht en veel zeggingskracht."

--- Op 9 mei door Hetty van Teeffelen ---

"Net je portfolio bekeken. Wat knap gemaakt zeg. Ziet er prachtig uit. Ben vooral een fan van de ico's en ifo's!"

--- Op 6 mei door Caroline van Rijen ---

"The important thing is not the camera, but the eye. Magnificent Wim !"

--- Op 2 mei door Lilian Timmerman ---

"Wat prachtig, ik ben onder de indruk!"

--- Op 27 maart door Irma ---

"Je bericht op Facebook triggerde om nog eens op je website te kijken. En ik moet zeggen dat ik ontroerd ben door de schoonheid van wat daar op staat. Zoveel zichtbare liefde voor beeld/licht/compositie. En zo mooi ook dat je de gelegenheid geeft de effecten van het bewerken van beelden te bekijken. En refererend aan het Facebookbericht: het abstracte werkt vind ik ook echt beeldschoon. Complimenten!

--- Op 5 december door Jan van Wijngaarden ---

"Wat leuk om werk van je te zien."

--- Op 16 augustus door T.W. ---


Hide or show menu

menu